Društven izlet Rogaška Slatina, stolp zdravja in veselja :

Društven izlet Rogaška Slatina, stolp zdravja in veselja

12.10.2019

V soboto 12.10. 2019, smo se člani TD Bohinj odpravili na vsakoletni društveni izlet v Rogaško Slatino in v Podčetrtek. Odpravili  smo se z dvema avtobusoma in prva točka na izletu je bila dobra malica v Gostišču Krpan v Šmarju pri Jelšah. Tam se nam je pridružil direktor Turizma Podčetrtek, gospod Boštjan Misja,  ki je bil naš gostitelj v teh lepih krajih.

Prva znamenitost, ki smo si jo ogledali na našem izletu  je bila znamenita Steklarna Rogaška, katera tradicija sega nazaj v leto 1665. Pripovedovali so nam o bogati zgodovini in nas popeljali skozi proizvodnjo ob kateri smo spoznali razlike med kristalnim  in kristalinskim steklom. Vsi pa smo se navdušeno zagledali v del proizvodnje, kjer se steklo še vedno prideluje ročno. Ogenj, dim, vročina in parni hlapi so tisti elementi, ki najbolj označujejo ta proizvodnji del steklarne. Pihalci z lesenimi oblikovalci stekla na pipah namreč preoblikujejo žarečo stekleno talino in ji s pihanjem v ročno izdelanih lesenih modelih dobesedno vdihnejo dokončno obliko. Enakomerno izpihana dovršena oblika je še vedno temelj prave »glažarije«.

Od tam smo se razdružili v dve skupini,  prva si je šla ogledat Kozmetiko Afrodito, druga pa je odšla na ogled mesta.  Kozmetika Afrodita je navdušila mnoge, še posebej nas je navdušilo testiranje izdelkov, kratek film o 50 letni zgodovini in pa prijetna trgovina z visokimi popusti. Marsikdo od nas si je napolnil vrečke s poznanimi ali na novo odkritimi artikli.

Po tej kozmetični izkušnji je bil sprehod po Rogaški Slatini izredno zanimiv, saj smo se resnično lahko prestavili v čas Avstro- Ogrske monarhije ob katerem so nas prevevali občutki, da manjkajo samo še gospe z dežnički in gospodje s cilindri. Rogaška Slatina nas je navdušila  s svojo urejenostjo, parkom, lepimi, v aristokratskem pridihu urejenimi fasadami na hišah in seveda s svojo vodo. Le- te pa žal na izletu nismo poskusili (morda jo je kdo imel za zajtrk), saj imajo točilnico preko dneva zaprto.

Zadovoljni smo se odpravili še v občino Podčetrtek, kjer smo si te prečudovite kraje ogledali skozi okna avtobusov, dosegli pa smo cilj in sicer na novo odprti Stolp zdravja in veselja, ki stoji na Rudnici. Pristop k temu stolpu je izredno strm in zato si ob tem lahko resnično vesel, če prideš do vrha. Če pa zaključiš še na vrhu stolpa, pa to ne more pomeniti drugega, kot da si zelo zdrav, saj je po hudem klancu še 13 nadstropij stolpa, ki so ga odprli letos in je občino Podčetrtek  stal približno 300.000 €, vanj pa so vgradili kar 100m3 betona, 4000 kg armature in 38.600 kg jekla. Vsekakor iznajdljiva poteza turističnih  kolegov.

Naša zadnja postaja je bil Jelenov greben, kjer nas je sprejel lastnik Borut Ježovnik in nas najprej predstavil njegovim Pikotom, potem nas je povabil v trgovino, da smo lahko nakupili jelenove salame, sire, vložene šampinjone ter lokalne krhlje in tepke.

Po dobri večerji, smo se zadovoljni in polni vtisov odpravili proti domu. Verjamemo, da se bo v ta lepi del Slovenije, še marsikdo rad odpravil na izlet. Mi pa že načrtujemo naslednjega, ki bo v naslednjem letu, prav tako v mesecu oktobru.   

 Pogovor z recepcijo
Clean database